خرید و فروش اتریوم
خرید اتریوم از اوکی اکسچنج
اگر شما هم قصد معامله و خرید ارز دیجیتال به ویژه فروش و خرید اتریوم را دارید و نمی دانید که از کجا می توانید این رمز ارز محبوب را خریداری کنید، می توانید در صرافی اوکی اکسچنج ثبت نام کنید و پس از انجام مراحل احراز هویت، میزان اتریوم مدنظرتان را خریداری کنید. همچنین شما می توانید علاوه بر خرید و فروش اتریوم، شروع به خرید و فروش بیت کوین، خرید و فروش لایت کوین، خرید و فروش دوج کوین و سایر کریپتوکارنسی ها کنید.
اتریوم (ETH) چیست؟
اتریوم یک سیستم بلاک چین منبع باز غیرمتمرکز است که دارای ارز دیجیتال یا رمزارز خود، اتر است. Ethereum به عنوان بستری برای رمزارز های دیگر و همچنین اجرای قرارداد هوشمند غیر متمرکز عمل می کند.
اتریوم برای اولین بار در مقاله سفید در سال 2013 توسط ویتالیک بوترین معرفی شد. بوترین، به همراه سایر بنیانگذاران، بودجه این پروژه را در فروش آنلاین عمومی در تابستان 2014 تأمین کردند و بلاک چین را به طور رسمی در 30 ژوئیه 2015 راه اندازی کرد.
هدف اتریوم این است که به یک بستر جهانی برای برنامه های غیرمتمرکز تبدیل شود که به کاربران سراسر جهان امکان طراحی یک نرم افزار مقاوم در برابر سانسور، خرابی و تقلب را می دهد
از دیگر بنیانگذاران اتریوم می توان به موارد زیر اشاره کرد: - چارلز هاسکینسون ، که نقش اصلی را در تأسیس بنیاد اتریوم سوئیسی و چارچوب قانونی آن داشت. - میهای آلیسی ، که در تأسیس بنیاد اتریوم کمک کرد. - جوزف لوبین ، یک کارآفرین کانادایی ، که مثل دی اوریو در روزهای اولیه تامین مالی اتریوم کمک کرده است و بعداً یک شرکت برای استارتاپ های مبتنی بر ETH به نام ConsenSys تاسیس کرد. - امیر چتریت ، که در تأسیس اتریوم کمک کرد اما در مراحل اولیه توسعه از آن فاصله گرفت.بنیانگذاران و سازندگان اتریوم، بر خلاف سازنده بیت کوین، ساتوشی ناکاموتو شناخته شده می باشند.
فروش اتریوم
همانطور که بالاتر اشاره شد، شما می توانید علاوه بر اینکه مقدار اتریوم مدنظرتان را از صرافی اوکی اکسچنج، خریداری کنید، می توانید Ethereum خود را به صرافی اوکی اکسچنج بفروشید و در ازای آن، ریال دریافت کنید.
مراحل فروش و خرید اتریوم با ریال
برای خرید و فروش اتریوم، با ریال، ابتدا نیاز دارید تا مراحل زیر را انجام دهید
- در صرافی اوکی اکسچنج ثبت نام کنید و مراحل احراز هویت را به صورت کامل پیش ببرید
- وارد صفحه فروش و خرید اتریوم شوید و پس از آن، مقدار اتریوم مدنظرتان را وارد کنید.
- وارد درگاه پرداخت شوید و سپس، هزینه ریالی اتریوم را پرداخت کنید. مقدار اتریوم مدنظر شما در سریعترین زمان ممکن، برای شما ارسال خواهد شد.
چه چیزی اتریوم را منحصر به فرد می کند؟
اتریوم در زمینه مفهوم بستر قرارداد هوشمند بلاک چین پیشگام است. قراردادهای هوشمند، برنامه های رایانه ای هستند که بطور خودکار اقدامات لازم برای تحقق توافق نامه بین طرفین را در اینترنت انجام می دهند. آنها برای کاهش نیاز به واسطه های معتمد بین پیمانکاران طراحی شده اند، بنابراین همگام با افزایش قابلیت اطمینان تراکنش، هزینه های تراکنش را کاهش می دهند.
علاوه بر قراردادهای هوشمند ، بلاک چین اتریوم با استفاده از استاندارد سازگاری ERC-20 خود می تواند ارزهای دیجیتال دیگری به نام توکن را میزبانی کند. در حقیقت ، این رایج ترین کاربرد پلتفرم ETH تاکنون بوده است: تا به امروز ، بیش از 280،000 توکن سازگار با ERC-20 راه اندازی شده است. بیش از 40 مورد از این ارزها به 100 ارز دیجیتال برتر از نظر سرمایه بازار تبدیل شده اند ، به عنوان مثال تتر ، LINK و BNB.
چرا اتریوم امن است؟
از آگوست سال 2020، اتریوم از طریق الگوریتم اثبات کار Ethash ، متعلق به خانواده توابع هش Keccak امن می شود.
با این حال برنامه هایی برای انتقال شبکه به الگوریتم اثبات سهام مرتبط با بروزرسانی عمده اتریوم 2.0 وجود دارد که در اواخر سال 2020 راه اندازی شد.
پس از فعال شدن زنجیره بیکن اتریوم 2.0 (فاز 0) در ابتدای دسامبر سال 2020 ، امکان سهام گذاری در شبکه اتریوم 2.0 بوجود آمد. سهام گذاری در اتریوم زمانی است که شما (به عنوان اعتبارسنج) با ارسال اتریوم به یک قرارداد در اتریوم 2.0 اتریوم واریز می کنید ، اساساً به عنوان یک استخراج کننده عمل می کنید و بنابراین شبکه را ایمن می سازید.
مزیت های اتریوم
همانطور که می دانید ارزهای دیجیتال فراوانی در بازار وجود دارد اما اتریوم ویژگی هایی دارد که می تواند آن را از سایر ارزها جدا سازد و انتخاب اصلی شما شود؛ از ویژگی های بارز اتریوم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- متن باز بودن نرم افزار اتریوم موجب شده است که قابلیت برنامه ریزی شدن را داشته باشد.
- ویژگی بعدی اتریوم قابل توسعه بودن آن است همانطور که در بالا نیز گفته شد این نرم افزار امکان تولید برنامه های غیر متمرکز بر روی برنامه بلاک چین را ممکن می سازد.
- قرار گرفتن برنامه های هوشمند در نرم افزار اتریوم یکی دیگر از ویژگی های منحصر به فرد اتریوم است که این امکان را فراهم می سازد تا مشکلات و نواقص موجود در بلاک چین رفع گردد و به همین جهت انتقال پول، سهام و یا هر گزینه قابل انتقال ارزشمند دیگری به شکل راحت تری انجام می شود.
- ویژگی دیگر اتریوم که می تواند مزیت مهم این برنامه باشد پیشگیری از سوء استفاده و یا ایجاد هر گونه تغییری در انتقال ها و قراردادها است.
- قابلیت اجرا کردن قراردادها و یا برنامه های مستقلی که احتیاج به هیچ گونه نظارت موسسه، گروه و یا شخصی ندارد.
- از دیگر مزیت ها یا ویژگی های منحصر به فرد اتریوم قابلیت تولید توکن است، توکن ها برنامه هایی هستند که به شکل خود مختار در لایه اتریوم ساخته می شوند و هیچ نوع بلاک چینی ندارند، این ویژگی سبب می شود که از بلاک چینی دیگر همچون اتریوم به کار برده شود.
تاریخچه اتریوم
تاریخ های کلیدی در توسعه اتریوم:
- در اواخر سال 2013 اتریوم برای اولین بار وایت پیپر توسط Vitalik Buterin با هدف توسعه برنامه های غیر متمرکز منتشر شد. بوترین میخواست توسعه برنامههای بلاک چین را بهبود بخشد تا داراییهای دنیای واقعی، مانند اموال و سهام، بتوانند به یک بلاک چین متصل شوند. بوترین نام اتریوم را تا حدودی به این دلیل انتخاب کرد که حاوی کلمه اتر بود که به یک رسانه نامرئی فرضی اشاره دارد که نور را قادر به حرکت میسازد.
- 2014. توسعه رسمی نرم افزار آغاز شد و EVM در مقاله ای توسط Gavin Wood مشخص شد، مدیر ارشد فناوری Ethereum Switzerland GmbH انتخاب شد.
- 2015. اتریوم بلوک خود را ایجاد کرد و راه اندازی رسمی این پلتفرم آغاز شد.
- 2018. اتریوم از نظر ارزش بازار پس از بیت کوین در جایگاه دوم قرار گرفت.
- 2021. ارتقاء شبکه بزرگی به نام لندن، که شامل پیشنهاد بهبود اتریوم 1559 بود و مکانیزمی را برای کاهش نوسان کارمزد تراکنش معرفی کرد. قیمت ETH در نوامبر 2021 به بالاترین حد تاریخ 4865.57 دلار رسید.
- 2022. اتریوم به اتریوم 2.0 منتقل می شود و از یک مدل اجماع PoW به PoS تغییر می کند.
کار پروتکل اتریوم چیست؟
مسلما تامین مالی غیرمتمرکز بزرگترین دستاورد شبکه اتریوم بوده است. برنامه های کاربردی DA که قابلیت انجام چندین عملکرد را در اکوسیستم دارند در حدود سال های 2019 تا 2020 ظاهر شدند و در حال حاضر نیز روز به روز بر محبوبیت آنها افزوده میشود. در این پروتکل هرچه تعداد DApp ها بیشتر باشد، در نتیجه از شبکه اتریوم بیشتر استفاده میشود. در حال حاضر DeFi اتریوم بزرگترین عرصه موجود برای کریپتوکارنسیها در بازار ارزهای دیجیتال است، با DApp های موفق که در طول سال ها، آگاهی بیشتری را به پلتفرم آورده اند.
برای مثال، هنرمندان با آوردن آثار خود به بلاک چین از طریق توکنهای غیرقابل تعویض یا NFT، میلیونها دلار درآمد کسب میکنند. ممکن است تعجب کنید که چرا هنر دیجیتال بخریم در حالی که می توانیم فقط از آن عکس بگیریم؟ باید گفت که گردآورندگان NFT ها از طریق خرید این آثار حق مالکیت بدست میآورند و میتواند سرمایه کسب کنند. NFT ها همچنین دارای سند مالکیت هستند و به عنوان یک شکل ایمن برای ذخیره سازی سرمایه عمل میکنند.
این همان دلیلی است که همه ما دوست داریم تابلو اصلی «مونالیزا» را داشته باشیم و داشتن عکس آن و یا یک نسخه کپی که قابل تشخیص از نسخه اصلی نیست ما را راضی نمیکند. نوعی از NFT ها همچنین نشان دهنده اقلام و لوازم جانبی قابل استفاده در بازی های آنلاین هستند. بازیکنان میتوانند خانهها و شخصیتهای خود را با داراییهای منحصربهفرد هنرمندان تزئین کنند و یک جریان درآمدی دیگر را برای خلاقان فراهم کنند.
توسعهدهندگان برنامههای رسانههای اجتماعی غیرقابل سانسوری ساختهاند که به کاربران این امکان را میدهند تا برای تولید محتوا به یکدیگر کمک کنند. بازیها به کاربران این امکان را میدهند که روی داراییها سرمایهگذاری کنند، بازی کنند، آنها را رشد دهند و سپس برای کسب سود بفروشند و بدین صورت از طریق بازی نیز درآمد کسب کنند.
همه اینها به طور مستقل از طریق بلاک چین و قراردادهای هوشمند مدیریت میشوند، به عبارتی با DeFi کاربران میتوانند بیش از هر زمان دیگری وجوه خود را کنترل می کند.
تفاوت اتریوم و اتر در چیست؟
اتریوم یک شبکه مبتنی بر بلاک چین است. اتریوم پلتفرمی است که توسعهدهندگان میتوانند از آن برای ساخت اپلیکیشنها و برنامهریزی قراردادهای هوشمندی که ارز مجازی بر اساس آن است، استفاده کنند. از این پروتکل میتوان مانند بلاک چین، برای بسیاری از انواع برنامههای کاربردی از جمله کاربردهای مالی استفاده کرد.
اتر (ETH) ارز دیجیتال بومی اتریوم است و با استفاده از پلتفرم اتریوم خرید و فروش می شود. این رمز ارز یکی از هزاران ارزهای دیجیتالی است که میتوان با استفاده از شبکه اتریوم معامله کرد. از این رمز ارز همچنین برای پاداش دادن به ماینرها زمانی که بلاکهایی را به یک بلاک چین اضافه می کنند، استفاده می شود. از این رو بسیاری اقدام به خرید اتریوم میکنند.
رمز ارز اتر از شبکه اتریوم پشتیبانی می کند. از این رمز ارز برای خدمات محاسباتی و برنامه های کاربردی ساخته شده بر روی پلتفرم استفاده میشود. به عبارتی به عنوان سوختی که اتریوم با استفاده از آن کار می کند توصیف می شود.
به عنوان مثال، برنامهای که روی اتریوم اجرا میشود برای عملکرد به منابع نیاز دارد. توسعه دهندگان از توکن های اتر برای تأمین مالی یک برنامه و پشتیبانی از آن در شبکه استفاده می کنند. از این رو کاربران برای استفاده از این پروتکل اقدام به خرید اتریوم میکنند.
موارد استفاده از اتریوم
طبق گفته بنیاد اتریوم، اتریوم را میتوان برای کدگذاری، غیرمتمرکز کردن، ایمن سازی و تجارت تقریباً همه چیز به کار برد. کاربردهای آن شامل موارد زیر است:
- تامین مالی جمعی
- مبادلات مالی
- حاکمیت شرکت
- نام های دامنه
- مالکیت معنوی
- دارایی هوشمند با یکپارچه سازی سخت افزاری
- رای دادن
- قراردادها
همچنین اتریوم می تواند برای اهداف زیر مورد استفاده واقع شود:
- خرید و فروش ارزهای رمزپایه مانند اتر و سایر ارزهای قابل تعویض
- پروتکل میزبان قراردادهای هوشمند و برنامه های غیرمتمرکز (dApps)؛
- انجام فعالیت های مالی غیرمتمرکز؛
- تبادل توکنهای غیرقابل تعویض؛
- قدرت نرم افزار سازمانی مبتنی بر اتریوم به طور مستقل از زنجیره عمومی اتریوم؛ و
- شرکت در بازیهای ویدیویی مبتنی بر اتریوم که در آن کاربران می توانند ارز دیجیتال واقعی کسب کنند.
پروژه های مبتنی بر اتریوم شامل دو مثال زیر است:
- همکاری مایکروسافت و ConsenSys برای ساخت بلاک چین اتریوم به عنوان یک سرویس در Microsoft Azure. هدف این شراکت ارائه یک محیط توسعه بلاک چین به مشتریان و توسعه دهندگان سازمانی است.
- Micro Devices پیشرفته و ConsenSys سرمایه گذاری مشترک برای ایجاد شبکه ای از مراکز داده با استفاده از زیرساخت اتریوم.
اتریوم در مقابل بیت کوین
اگرچه اتریوم و بیت کوین هر دو از بلاک چین برای اعتبارسنجی و عمومی کردن همه تراکنشهای ارز دیجیتال خود استفاده میکنند، اما تفاوت قابل توجه این است که بیت کوین فقط یک رمز ارز است، در حالی که اتریوم یک پلتفرم نرم افزاری است.
همچنین اتریوم و بیت کوین دو هدف متفاوت دارند. اتریوم پلتفرم خود را بر روی فناوری بلاک چین ساخته است تا کاربران را از سیستم های متمرکزی که مقررات سفت و سخت تحمیل می کنند و دارای آسیب پذیری های امنیتی هشدار دهنده هستند، آزاد کند.
از سوی دیگر، بیت کوین بر پایه فناوری بلاک چین ساخته شده است تا یک رمز ارز جهانی و یک سیستم پرداخت جدید را معرفی کند که مصرف کنندگان را مستقیماً با تامین کنندگان مرتبط میکند، و از این طریق کارمزد تراکنشها را کاهش میدهد و نیاز به واسطه مالی مانند بانک را از بین می برد.
بلاک چین بیت کوین برای دستیابی به هدف خود، به جای اینکه از یک قدرت مرکزی مانند بانک بخواهد تا آنها را تایید کند، با نیاز به شبکه ای متشکل از میلیونها ماینر برای حل پازلهای پیچیده رمزنگاری برای تأیید هر یک از تراکنش های آن، به طور کامل ارز دیجیتال را غیر متمرکز می کند. اما این فرآیند تمرکززدایی و اعتبارسنجی کامل، بیت کوین را در تایید تراکنش ها بسیار کندتر از اتریوم می کند.
از آنجایی که اتریوم در مقایسه با میلیونها گره که هر تراکنش بیتکوین را تأیید میکنند، فقط هزاران رایانه یا گره دارد که اعتبارسنجی میکنند، میانگین زمان استخراج بلاک اتریوم ۱۲ ثانیه است، در حالی که متوسط زمان استخراج بلاک بیتکوین ۱۰ دقیقه است.
Smart Contract یا قرارداد هوشمند
روش دیگری که اتریوم از فناوری بلاک چین استفاده می کند، اعتبارسنجی و ایمن کردن تمام تراکنش های انجام شده در ارز دیجیتال خود، اتر، با استفاده از قراردادهای هوشمند است. قراردادهای هوشمند به طور خودکار تراکنشها و سایر اقدامات مورد توافق طرفین را انجام می دهند. این امر مانع از تخطی هر طرف از شرایط قرارداد می شود.
به عنوان مثال، با قراردادهای هوشمند، مشتریان یک شرکت بیمه میتوانند مطالبات خود را به صورت آنلاین ارسال کنند و اگر معیارهای لازم را داشته باشند، قرارداد هوشمند فوراً باعث پرداخت خودکار به مشتری میشود.
همچنین اگر کاربر بخواهد در برنامههای خود تغییراتی ایجاد کند و قراردادهای هوشمند اجرا کند، باید بر اساس میزان قدرت محاسباتی مورد نیاز برای تامین این فعالیتها، هزینهای را به وسیله اتر بپردازد. از این رو کاربران این امکان را دارند که اتر را با استخراج یا خرید به دست آورند.
برنامه های کاربردی توزیع شده
اتریوم که در سال 2015 راه اندازی شد، از فناوری بلاک چین برای جایگزینی سیستم های محاسباتی متمرکز که دادههای افراد را ذخیره می کند، استفاده می کند. نمونههای رایج این سیستمهای محاسباتی متمرکز، اپل و گوگل هستند که انواع اپلیکیشنها را در فروشگاههای اپلیکیشن خود ارائه میدهند. نمونه دیگری از یک سیستم محاسباتی متمرکز آمازون است که اطلاعات کارت اعتباری و سایر داده های شخصی شما را ذخیره می کند.
از آنجایی که یک نهاد، کل سیستم را کنترل میکند، مانند اپل و اپ استور آنها، اگر از قوانین آنها پیروی نکنید، میتوانند برنامه شما را تنظیم، سانسور و حتی ممنوع کنند.
سیستمهای محاسباتی متمرکز نیز دارای یک نقطه شکست هستند، به این معنی که مجرمان سایبری میتوانند به راحتی آنها را هک کنند. به عنوان مثال، در آمازون، اطلاعات حساسی که در وب سایت آنها ذخیره میکنید نیز در سرورها ذخیره میشود. اگر یک مجرم سایبری سرورهای آنها را هک کند، میتواند شماره کارت اعتباری شما را بدزدد.
با استفاده از فناوری بلاک چین برای ایجاد یک فروشگاه برنامه غیرمتمرکز، اتریوم تمام قدرت را به کاربران باز میگرداند. کاربران تنها کسانی هستند که میتوانند برنامههای خود را تغییر دهند و به اطلاعات شخصی خود دسترسی داشته باشند. اپ استور نمیتواند مقرراتی را بر آنها اعمال کند و شرکت ها نمی وانند اطلاعات آنها را ذخیره کنند.
معایب اتریوم
به طور کلی باید گفت که اتریوم یک پلتفرم عالی است، اما با این حال چند مشکل کلیدی دارد که باید برطرف شوند.
اولین مورد مقیاس پذیری است. در ابتدا بوترین اتریوم را به شکل کنونی آن یعنی وب، که میلیونها کاربر در آن همزمان در حال تعامل هستند تصور کرد. با این حال، با توجه به الگوریتم اجماع PoW، این تعامل توسط زمان اعتبارسنجی بلوک و همچنین هزینههای مربوط به کارمزد محدود میشود. علاوه بر این، تمرکززدایی نیز یک مانع است.
مورد دوم، دسترسی است. در حال حاضر توسعه اتریوم فرآیندی هزینهبر و گران بوده و تعامل با آن برای کاربرانی که آشنایی با فناوری ندارند، چالش برانگیز است. برخی از پلتفرمها به کیف پولهای خاصی نیاز دارند، به این معنی که فرد باید ETH را از کیف پول فعلی خود به کیف پول مد نظر خود منتقل کند. این یک گام غیرضروری برای کاربرانی است که در اکوسیستم مالی کنونی ما ریشه دوانده اند. این پلتفرم باید با DeFi و DApps یکپارچه شود تا دسترسی را افزایش دهد.
همچنین این پلتفرم دارای اسناد و مدارک مدون در مورد این موضوع است، یعنی یک راه کلیدی دیگر برای جذب کاربران بیشتر. اما با این حال استفاده از اتریوم نیاز به سادهسازی دارد. یادگیری در مورد بلاک چین با استفاده از آن بسیار متفاوت است.
اتریوم 2.0 چیست؟
اتریوم 2.0 که همچنین به عنوان ETH 2.0 یا Serenity شناخته می شود؛ یک ارتقاء بزرگ برای شبکه اتریوم است که در سال 2022 اتفاق میافتد. هدف این برنامه افزایش توان تراکنش برای شبکه از 15 تراکنش در ثانیه به ده ها هزار تراکنش در ثانیه است. این کار را با تقسیم بارهای کاری بین بسیاری از بلاک چین های موازی که یک بلاک چین PoS مشترک مشترک دارند، انجام میشود. برنامه این است که به منظور تحقق این هدف دستکاری بدخواهانه در هر زنجیره واحد مستلزم که در واقع دستکاری در اجماع مشترک است، اقدامی بسیار پرهزینه برای هر عامل تهدید ارزشش باشد.
در حال حاضر انتقال به ETH 2.0 در حال انجام است. سه فاز آن به شرح زیر است:
- فاز 0 - زنجیره فانوس دریایی. در 1 دسامبر 2020 راه اندازی شد و بلاک چین PoS را ایجاد کرد که به عنوان هاب مرکزی اتریوم 2.0 عمل میکند.
- فاز 1 - این کار زنجیره Beacon را با شبکه اصلی اتریوم ادغام میکند و انتقال کامل از PoW به PoS را نشان می دهد. برنامه ریزی شده است که در نیمه اول سال 2022 اتفاق بیفتد.
- فاز 2 - زنجیر خرد شده. با این کار حجم کاری شبکه در 64 شبکه جدید پخش میشود و انتظار میرود اتریوم 1.0 به یکی از قطعات اتریوم 2.0 تبدیل شود. این برنامه قرار است در سال 2022 راه اندازی شود.
- PoS ماینرها را قادر میسازد که در صورت تمایل بتوانند تعداد مشخصی سکه ETH را به اشتراک بگذارند. در 30 نوامبر 2021، این عدد 32 ETH بود.
اتریوم کلاسیک
Ethereum Classic نام بلاک چین اصلی اتریوم است.
در سال 2016، مجموعه ای از قراردادهای هوشمند بر روی پلتفرمی به نام The DAO، یک سازمان مستقل غیرمتمرکز، رکورد 150 میلیون دلار را در یک فروش آنلاین جمعی جمع آوری کرد، نام روش تامین مالی جمعی برای کمک به پشتیبانی از اتریوم.
مدت کوتاهی پس از جمع آوری این پول، یک هکر ناشناس توکن های DAO 50 میلیون دلاری را دزدید. این منجر به تصمیم جامعه کریپتو برای جدا کردن شبکه و تصاحب مجدد وجوه دزدیده شده شد. فورکینگ زمانی است که از کد منبع یک برنامه منبع باز قدیمی برای ایجاد یک برنامه جدید استفاده میشود.
فورک شبکه، بلاک چین اتریوم را به دو بخش تقسیم کرد: اتریوم کلاسیک اصلی و اتریوم، جدید. این امر باعث ایجاد رقابت بین دو شبکه شد و به هارد فورک معروف شد. هارد فورک زمانی است که گرههای جدیدترین نسخه بلاک چین دیگر نسخههای قدیمیتر را نمیپذیرند.
سخن نهایی
چه در حال خرید اتریوم باشید یا هر ارز دیجیتال دیگری نظیر بیتکوین، درک ریسکها، از جمله از دست دادن احتمالی کل پول سرمایهگذاریتان، حیاتی است. سرمایهگذاران باید با توجه به نوسانات و ریسکهای فراوان ارز دیجیتال، رویکردی سنجیده در مورد ارز دیجیتال داشته باشند. کسانی که به دنبال چشیدن طعم سود هستند، نباید بیش از حد توان خود سرمایه گذاری کنند.